HP dráždí zákazníky, některé tiskárny přestaly tisknout

Firma HP upravila firmware některých svých tiskáren ve výrobě tak, aby začaly ověřovat náplně dosud zcela jiným způsobem. Tiskárny tak odmítají jiné než její vlastní náplně. Tyto přestaly tisknout a zákazníkům se objevily hlášky typu: „Zdá se, že následující kazety jsou poškozeny nebo chybí.“

Stalo se tak 13. září, a to i u tiskáren, které jsou v takzvaném offline režimu, nejsou připojeny na internet a pravidelně si tak nestahují firmware. To je novinka, stejně jako zmíněná hláška, která se v souvislosti s tím objevila.

Jde zatím o tiskárny: HP Officejet Pro 6830, HP Officejet Pro 8610, HP Officejet Pro 8615, HP Officejet Pro 8620, HP Officejet Pro 8625, HP Officejet Pro 8630, HP Officejet Pro 8640, HP Officejet Pro 8660, HP Officejet Pro x451dn, HP Officejet Pro x451dw, HP Officejet Pro x476dn, HP Officejet Pro x476dw, HP Officejet Pro x551dw, HP Officejet Pro x576dw.

Tento seznam nemusí být konečný. Podle oficiálního vyjádření společnosti HP jde o krok, který má chránit jejich duševní vlastnictví.

Zákazníci jsou ale naštvaní

„Já si koupím a zaplatím tiskárnu a nepodepisuji žádnou smlouvu s HP, co do ní budu dávat. Kdy přijdou na variantu vlastního papíru?“ reagoval například Tomáš Martínek na diskuzi technet.cz. Není jediný. Zákazníci, kteří používají náplně, které výrobce HP nevyrábí, tak přestali z ničeho nic tisknout a jsou naštvaní. „Jedna z mála rozumných příležitostí, kdy by mohla EU zasáhnout proti monopolním praktikám některých (skoro všech) výrobců tiskáren,“ píše Richard Vacek tamtéž.

Ukázka chybových hlášek:

Náplně Armor fungují i nadále, problém se jich nedotkl

Francouzská firma Armor, která se věnuje spotřebnímu materiálu již téměř 100 let, zřejmě našla na tento problém řešení. Její náplně fungují zcela bez problémů a s vysokou kvalitou i po 13. září. Je to dáno zejména investicemi do inovací, které v posledních letech plynou i do vývoje vlastních čipů, na základě kterých tiskárny náplně detekují.

Tyto náplně Armor v tiskárnách HP fungují

 

Zpět na Články



CHCETE TISKNOUT ÚSPORNĚJI?

Napište nám, jakou máte tiskárnu, a my vám vypočítáme, kolik můžete ušetřit na tonerech.

* Vaše jméno, příjmení, případně firma
* Email pro odpověď Telefon
* Vaše tiskárna (model):